• Jaguar F‑PACE

  SUV-ul de performanta Jaguar este o sinteza a sportivitatii, elegantei, functionalitatii si eficientei.

 • Jaguar E‑PACE

  E‑PACE este primul SUV compact Jaguar. Este o combinatie unica intre eleganta, agilitate si sportivitate.

 • Jaguar I‑PACE

  Va prezentam in avanpremiera conceptul I‑PACE, primul model electric sport Jaguar cu 5 locuri.

 • Jaguar F‑TYPE

  Placerea pura de a conduce. Intruchiparea perfecta a sportivitatii

 • Jaguar XE

  Cea mai avansata, mai eficienta si mai rafinata limuzina sport realizata vreodata de Jaguar

 • Jaguar XF

  XF este elegant si atletic

 • Jaguar XJ

  Lux extraordinar. A conduce sau a fi condus?

DESPRE JAGUAR

POLITICA DE MEDIU

Responsabilitatea fata de mediul inconjurator este o preocupare majora a politicii de afaceri Jaguar, fiind unul dintre principalele valori ale marcii. In ultimii ani Jaguar a depus eforturi constante pentru a integra componenta de mediu in propria politica de afaceri. Tinta Jaguar este de a produce vehicule cat se poate de economice si de curate. Privind in ansamblu, aceasta politica se materializeaza prin producerea de de vehicule reciclabile intr-un mediu nepoluat.

In politica sa, Jaguar tine cont si de scoaterea din uz a vehiculelor, dezmembrarea acestora si reciclarea materialelor componente. Reutilizarea materialelor are prioritate in fata transformarii acetora in deseuri si, acolo unde este economic posibil, reintegrarea in produs. Fiecare vehicul Jaguar este proiectat astfel incat sa fie 85% reciclabil.

La actualele modelele Jaguar, 66 de piese diferite sunt fabricate din material plastic reciclat, avand o greutate totala de 26 kg. Si mai important este ca materialele folosite pentru constructia vehiculelor Jaguar pot fi reintroduse in circuitul materialelor si refolosite pentru productia ulterioara de componente auto sau in alte scopuri.

Descarca Declaratia de politica in domeniul calitatii-mediului-securitatii si sanatatii ocupationale

PROCESUL DE TRATARE

Atunci cand un vehicul scos din uz este predat unui centru de colectare autorizat de Jaguar, acesta va fi tratat profesional. Acest lucru include, printre altele:
- scurgerea tuturor fluidelor;
- indepartatrea acumulatorului, anvelopelor si a catalizatorului
- neutralizarea sistemului de airbag-uri

Orice piesa vandabila va fi demontata si vanduta. Apoi tratarea vehiculului se va face prin tocarea acestuia si, prin folosirea a diverse tehnici, se vor recupera materialele metalice feroase si neferoase.

Materialul rezultat poate fi tratat in continuare pentru recuperarea materialelor feroase sau neferoase neselectate. Reziduul ramas dupa acest proces, poate fi sortat inca odata (prin flotare) si utilizat in mai multe domenii. De exemplu, sticla recuperata poate fi folosita ca agregat pentru constructia de drumuri si cai de rulare iar.

Ceea ce ramane dupa incheierea intregului proces, reprezinta deseuri (de obicei mai putin de 20% din greutatea initiala a vehiculului).

CERCETARE

Jaguar utilizeaza o facilitate experimentala de dezasamblare unde vehiculele sunt dezasamblate si examinate in vederea gasirii unor solutii pentru a usura dezmembrarea vehiculelor scoase din uz.

Informatiile rezultate din studierea dezmembrarii vehiculelor Jaguar actuale si mai vechi sunt introduse apoi in Sistemul International de Informatii referitoare la Dezmembrari (IDIS – International Dismantling Information System), sistem pe care producatorii de autovehicule l-au dezvoltat impreuna pentru a oferi o sursa de informatii care sa faciliteze dezmembrari eficiente. IDIS contine in acest moment informatii referitoare la dezmembrarea a peste 500 de modele de autovehicule ale tuturor producatorilor de prim plan din Europa, Japonia, Corea si SUA. Dati click pe adresa de mai jos pentru a vizita pagina IDIS: www.idis2.com.