INTREBARI FRECVENTE DESPRE VEHICULELE ELECTRICE
VEHICULELE ELECTRICE
CARE SUNT PRINCIPALELE AVANTAJE AFERENTE DETINERII UNUI VEHICUL ELECTRIC (EV)?

Vehiculele electrice ofera un habitaclu mai confortabil si un rafinament sporit, precum si posibilitatea de a putea fi incarcate la domiciliu.

Pe masura ce alimentarea cu electricitate se face tot mai mult din surse regenerabile, vehiculele electrice ofera avantaje ecologice, comparativ cu vehiculele propulsate de motoare cu ardere interna. Si, pentru ca nu genereaza emisii de noxe, vehiculele electrice ajuta si la reducerea poluarii aerului.

Acestea si alte avantaje sunt recunoscute pe scara tot mai larga de catre autoritatile locale si guvernamentale. Pentru a incuraja soferii sa achizitioneze un vehicul electric, sunt acordate o serie de stimulente. Puteti gasi informatii suplimentare in pagina dedicata stimulentelor de care beneficiaza vehiculele electrice.

CE TIP DE VEHICUL ELECTRIC ESTE I‑PACE?

I‑PACE este un vehicul electric alimentat de baterie (BEV), ceea ce inseamna ca nu dispune de motor cu ardere interna. Puterea nu este furnizata prin arderea combustibilului (benzina sau motorina), ci motoarele electrice sunt antrenate de electricitatea stocata in bateria reincarcabila.

Alte tipuri de vehicule electrice sunt cele hibride (HEV) si hibride cu conectare la priza (PHEV). Aceste vehicule dispun de un motor cu ardere interna si de un motor electric.
Un HEV dispune de obicei de o baterie mica, incarcata de motor si de franarea cu recuperarea energiei. Vehiculul are o autonomie foarte mica in modul exclusiv electric.
Un PHEV poate fi incarcat si de la o sursa de electricitate externa. De obicei, un PHEV are o baterie si o autonomie mai mari decat un HEV.

EXISTA DEZAVANTAJE IN EXPLOATAREA UNUI VEHICUL ELECTRIC?

Autonomia unui vehicul electric (distanta care poate fi parcursa inainte sa trebuiasca reincarcata bateria) reprezinta de obicei o problema care a generat termenul „teama de autonomie”. Cu toate acestea, ultimele inovatii in tehnologia bateriilor au permis modelelor precum I PACE sa propuna o autonomie realista pentru majoritatea clientilor. Multi proprietari vor constata ca trebuie sa incarce bateria modelului I‑PACE doar o data pe saptamana.

In cazul drumurilor lungi, este posibil sa trebuiasca sa opriti pentru reincarcarea bateriei. Acest lucru poate solicita planificare prealabila, dar devine tot mai usor, pe masura ce retelele publice de incarcare se extind, iar puterea furnizata de statiile de incarcare rapida creste.

RETEAUA DE ELECTRICITATE POATE GESTIONA NUMARUL TOT MAI MARE DE VEHICULE ELECTRICE?

Producatorii de vehicule colaboreaza cu autoritatile si cu furnizorii de energie, pentru a se asigura ca o crestere a numarului de vehicule electrice nu provoaca probleme in retelele de electricitate.

AUTONOMIA
UN VEHICUL ELECTRIC ARE O AUTONOMIE SUFICIENTA PENTRU CALATORIA MEA?

Pentru majoritatea soferilor autonomia nu va reprezenta o problema. I‑PACE are o autonomie de 470 km in ciclu WLTP (procedura de testare a vehiculelor usoare, armonizata la nivel mondial), ceea ce inseamna ca, tinand cont de media deplasarilor zilnice, multi proprietari vor trebui sa incarce numai o data pe saptamana.

CE FACTORI INFLUENTEAZA AUTONOMIA?

Autonomia poate fi influentata de o serie de factori precum temperatura exterioara, utilizarea sistemelor de incalzire sau de racire si viteza de deplasare.

FUNCTIA DE ESTIMARE A AUTONOMIEI A MODELULUI I‑PACE ESTE FIABILA?

Functia de estimare a autonomiei a modelului I‑PACE este proiectata pentru a fi foarte exacta. Modulul de comanda a motorului electric face estimari in functie de stilul curent de condus si de modul in care a fost utilizat vehiculul pe parcursul ultimelor 500 de mile. Sistemul de navigatie va asista estimarea autonomiei, prin includerea datelor privind topografia si restrictiile de viteza ale traseului selectat.

DACA BATERIA SE DESCARCA DE TOT, VEHICULUL SE OPRESTE PUR SI SIMPLU?

Modelul I‑PACE dispune de un sistem de gestionare a bateriei care asigura informatii privind nivelul energiei, pe masura ce autonomia se reduce. Daca este cazul, se activeaza modul Eco, care permite cresterea autonomiei, prin identificarea sistemelor ce pot fi dezactivate, cum ar fi cel de climatizare sau de incalzire a parbrizului.

DEPLASAREA CU LUMINILE APRINSE REDUCE AUTONOMIA?

Modelul I‑PACE dispune de faruri cu LED foarte economice, iar deplasarea cu farurile aprinse nu afecteaza semnificativ autonomia vehiculului.

BATERIE
CATE CELULE INCLUDE BATERIA MODELULUI I‑PACE?

Bateria modelului I‑PACE dispune de 432 de celule. Sunt 36 de module de baterie, iar fiecare modul are 12 celule.

CE INSEAMNA KILOWATI-ORA (KWH)?

Kilowatii ora reprezinta unitatea de masura a energiei care poate fi stocata intr-o baterie. Pentru un anumit vehicul, o baterie cu o capacitate mai mare - mai multi kWh - va asigura o autonomie mai mare si/sau performante imbunatatite.

CE GREUTATE ARE BATERIA?

Ansamblul bateriei cantareste 613 kg.

BATERIA ESTE INFLAMABILA?

Bateria modelului I‑PACE devine inflamabila numai ca urmare a utilizarii incorecte sau interventiei din exterior. Bateriile vehiculelor electrice sunt mai putin inflamabile decat benzina sau motorina si dispun de sisteme de siguranta sofisticate, care mentin o temperatura sigura.

TEMPERATURA AFECTEAZA BATERIA?

Bateriile pot fi pastrate la temperaturi de pana la -40°C, dar trebuie conectate la o sursa de alimentare si incalzite la -20°C inainte de a porni la drum. Pe perioade lungi cu temperaturi foarte ridicate sau scazute, autonomia unui vehicul electric se reduce, deoarece pentru mentinerea bateriei la o temperatura de functionare eficienta se consuma energie. Energia se consuma si pentru incalzirea habitaclului la temperaturi reduse.

Modelul I PACE dispune de sisteme foarte performante de gestionare a regimului termic, care optimizeaza performantele bateriei la temperaturi mai ridicate sau mai scazute.

BATERIA SE INCALZESTE IN TIMPUL UTILIZARII?

Modelul I‑PACE dispune de un sistem eficient de gestionare a regimului termic, care asigura mentinerea unei temperaturi constante a bateriei. De obicei, temperatura bateriei unui vehicul electric este cuprinsa intre 15°C si 30°C si este mult mai redusa decat cea a unui motor cu ardere interna.

BATERIA DISPUNE DE GARANTIE?

Da. Bateria modelului I PACE are o garantie de 8 ani sau 160,000 km si poate fi solicitata in cazul in care capacitatea bateriei scade la mai putin de 70 % din valoarea initiala.

CUM SUNT CASATE BATERIILE?

Bateriile vehiculelor electrice sunt casate in conformitate cu prevederile directivei privind casarea vehiculelor, valabile la nivel regional sau pe piata dvs.

INCARCAREA
CUM SE INCARCA VEHICULELE ELECTRICE?

Bateria modelului I‑PACE se incarca de la priza vehiculului, amplasata in spatele pasajului jantei fata. Dupa conectare, puteti lasa modelul I‑PACE la incarcat. Procesul se opreste automat atunci cand bateria este incarcata complet.

Jaguar I - PACE este echipat cu un incarcator la bord CA monofazic de 7,4 kW, care permite incarcarea completa a bateriei vehiculului peste noapte si asigura o autonomie maxima de 35 km in urma incarcarii timp de o ora. La utilizarea unei prize obisnuite, durata de incarcare este mai mare decat in cazului utilizarii unei statii de incarcare (si autonomia este mai redusa cu pana la 11 km in urma incarcarii timp de o ora), dar permite o incarcare suficienta pentru parcurgerea unei distantei medii zilnice de 60 km, daca vehiculul este incarcat peste noapte. Prizele industriale (IEC) (sau prizele obisnuite imbunatatite) asigura o autonomie maxima de 35 km in urma incarcarii timp de o ora.
Departe de domiciliu, cea mai buna modalitate de incarcare rapida a bateriei in timpul calatoriilor lungi este cu ajutorul incarcatorului CC public - un incarcator obisnuit de 50 kW poate asigura o autonomie maxima de 270 km in urma incarcarii timp de o ora. Pe masura ce infrastructura de incarcare publica se imbunatateste, modelul I‑PACE va permite incarcarea cu pana la 100 kW CC. Acest lucru inseamna ca puteti spori cu usurinta autonomia cu 100 km, in doar cateva minute. In functie de furnizorul de servicii, incarcatoarele CA publice pot avea diferite tipuri de conectori. De asemenea, puteti gasi statii de incarcare utile in locatiile unde intentionati sa ramaneti pentru cateva ore - sau chiar peste noapte - cum ar fi in centre comerciale, hoteluri si sali de sport.
In pagina Autonomie si incarcare puteti regasi informatii suplimentare.

CE ECHIPAMENT DE INCARCARE IMI TREBUIE?

Modelul I‑PACE este echipat cu un cablu de incarcare multifunctional (cunoscut si sub denumirea de cablu de incarcare universal mod 2), care poate fi conectat direct la o priza de tip casnic. Acest cablu include si un adaptor, care permite conectarea la o priza cu conector industrial (IEC).

Pentru o incarcare optima la domiciliu, puteti instala o statie de incarcare autorizata Jaguar. I - PACE este echipat cu un incarcator la bord CA monofazic de 7,4 kW, care permite incarcarea completa a bateriei vehiculului peste noapte si asigura o autonomie maxima de 35 km in urma incarcarii timp de o ora. Puteti selecta o statie de incarcare echipata cu cablu sau fara cablu. Statiile de incarcare fara cablu solicita utilizarea unui cablu de incarcare pentru statiile publice (cunoscut sub denumirea de cablu de incarcare mod 3), acelasi cu cablul care trebuie utilizat in cazul statiilor de incarcare CA publice.
Toate statiile de incarcare rapida CC publice dispun de cablu propriu, iar dvs. nu trebuie sa utilizati niciun fel de echipament suplimentar.
In pagina Autonomie si incarcare puteti regasi informatii suplimentare despre incarcarea modelului I‑PACE.

CE SE INTAMPLA DACA INSTALEZ O STATIE DE INCARCARE SI IMI SCHIMB DOMICILIUL?

Furnizorul statiei de incarcare va poate oferi o cotatie privind demontarea acesteia si remontarea la noul domiciliu.

POT UTILIZA ALTA STATIE DE INCARCARE SAU TREBUIE SA MA ASIGUR CA ESTE COMPATIBILA?

Pentru incarcarea vehiculului poate fi utilizata orice statie de incarcare mod 3, cu aceleasi conexiuni de incarcare ca si modelul I‑PACE.

NU AM UN LOC DE PARCARE PERSONAL ACASA SAU LA SERVICIU. ACEST LUCRU INSEAMNA CA NU POT AVEA UN VEHICUL ELECTRIC?

Nu neaparat: va trebui sa va bazati pe reteaua de incarcare publica. Exista o retea tot mai extinsa de puncte de incarcare publice, cu posibilitate de incarcare standard sau rapida.

CAT COSTA INCARCAREA UNUI VEHICUL ELECTRIC?

Pretul electricitatii variaza in functie de piata. Pentru a calcula costul unei incarcari complete, inmultiti pretul pe kWh cu 90, deoarece modelul I‑PACE are o baterie de 90 kWh.

POT INCARCA VEHICULUL UTILIZAND UN SISTEM FOTOVOLTAIC (SOLAR) INSTALAT LA DOMICILIU?

Da. Vehiculul poate fi incarcat la un curent cu o intensitate mai mare de 2 A sau 750 W.

POT INCARCA LA ORICE STATIE DE INCARCARE PUBLICA?

Daca statia de incarcare utilizeaza acelasi standard si conector ca si vehiculul dvs. si aveti un cont deschis la furnizorul respectiv, puteti utiliza statia de incarcare respectiva.

Cu toate acestea, statiile de incarcare publice ale anumitor producatori pot fi utilizate numai de vehiculele fabricate de producatorii respectivi.

DE CE JAGUAR NU A CREAT PROPRIA RETEA DE INCARCARE PUBLICA?

In multe tari se dezvolta rapid o retea independenta de statii de incarcare rapida pentru vehicule. Ne vom asigura ca toate vehiculele electrice Jaguar sunt compatibile cu aceasta retea.

CUM GASESC STATIILE DE INCARCARE?

Puteti utiliza sistemul de navigatie al modelului I‑PACE, in timpul deplasarii, sau aplicatia Remote, pentru a gasi statii de incarcare inainte de a porni la drum.

CABLURILE DE INCARCARE POT FI PASTRATE IN HABITACLU SAU PE BANCHETA DIN SPATE A VEHICULULUI?

Vehiculele Jaguar sunt proiectate cu o zona de depozitare pentru transportul in siguranta al tuturor cablurilor de incarcare compatibile.

PENTRU INCARCAREA MODELULUI I‑PACE POT UTILIZA ORICE CABLU DE INCARCARE MOD 3?

Cablurile de incarcare pentru statiile publice (mod 3) sunt disponibile in 2 variante. De 16 A si de 32 A. Vehiculul si statia de incarcare identifica tipul de cablu utilizat si regleaza intensitatea curentului electric in vedere incarcarii vehiculului. La 32 A bateria se va incarca mai rapid (daca sursa de alimentare o permite).

CUM ESTE PROTEJAT CABLUL DE INCARCARE IMPOTRIVA FURTULUI SAU VANDALISMULUI, ATUNCI CAND SUNT UTILIZATE STATIILE DE INCARCARE PUBLICE?

Cablurile de incarcare pentru statiile publice (mod 3) se blocheaza pe priza vehiculului si ramane blocat pana cand descuiati modelul I‑PACE.

MODELUL I‑PACE POATE FI PORNIT DE PE LOC DACA NU A FOST DECONECTAT CABLUL DE INCARCARE?

Nu. Cerinta obligatorie a standardelor internationale este ca vehiculele electrice sa nu poata porni de pe loc atunci cand sunt conectate la o statie de incarcare.

VEHICULELE ELECTRICE POT FI INCARCATE PE TIMP DE PLOAIE?

Da. Clientii si calatorii nu sunt expusi niciunui risc de electrocutare.

TREBUIE SA INCARC LA 100% DE FIECARE DATA?

Va recomandam sa incarcati modelul I‑PACE la 80% si sa incarcati la 100% numai inainte de a pleca la drum lung. Aceasta este o recomandare tipica pentru vehiculele electrice si asigura optimizarea performantelor si duratei de exploatare a bateriei.

Vehiculele electrice Jaguar dispun de un sistem de gestionare a incarcarii, care optimizeaza in mod corespunzator cerintele legate de incarcare.

DE CE PRIMELE 80 DE PROCENTE SE INCARCA MULT MAI RAPID DECAT ULTIMELE 20 DE PROCENTE?

Viteza de incarcare este limitata de proprietatile fizice si chimice ale bateriilor litiu-ion, iar incarcarea ultimelor 20 de procente poate dura la fel de mult ca incarcarea primelor 80 de procente. Fazele finale ale incarcarii sunt controlate cu atentie de catre sistemul de gestionare a bateriei.

CATE ZILE POATE FI LASAT UN VEHICUL ELECTRIC FARA SA FIE INCARCAT? DE EXEMPLU, IL POT LASA PARCAT LA AEROPORT?

Vehiculele electrice Jaguar pot fi lasate nesupravegheate cel putin 6 luni, insa se recomanda conectarea la priza o data pe luna. Sistemul de gestionare a bateriei este controlat electronic si utilizeaza foarte putina energie.

CE REPREZINTA „INCARCAREA LA DESTINATIE” SI „INCARCAREA PENTRU COMPLETARE”?

Incarcarea la destinatie se refera la statiile de incarcare aflate in centrele comerciale, locale, hoteluri, sali de sport si alte destinatii pe care le puteti vizita pe perioade lungi de timp.

Incarcarea pentru completare se refera la statiile de incarcare de la statiile de alimentare sau la cele dedicate vehiculelor electrice si care asigura o incarcare maxima in cel mai scurt interval de timp.

EXISTA O APLICATIE IOS SAU ANDROID CARE POATE ASISTA MODUL IN CARE INCARC MODELUL I‑PACE?

Da. Aplicatia InControl Remote disponibila pentru iOS si Android permite dezactivarea sau activarea incarcarii, gestionarea momentului plecarii, prestabilirea temperaturii in habitaclu, gestionarea tarifelor si stabilirea nivelului maxim de incarcare. De asemenea, aplicatia va trimite notificari daca stecherul de incarcare este deconectat fortat sau daca incarcarea se intrerupe din cauza unei pene de curent.

PERFORMANTE
CUM ESTE MANEVRABILITATEA, COMPARATIV CU VEHICULELE CONVENTIONALE?

Vehiculele electrice genereaza cuplul maxim chiar de la pornirea de pe loc si ofera acceleratii impresionante.

De asemenea, pozitia bateriei intre cele 2 punti asigura un centru de greutate mai coborat si o distributie uniforma a greutatii, in vederea imbunatatirii manevrabilitatii. Si, fara sa aiba nevoie de un motor mare amplasat in fata, rotile pot fi pozitionate mai aproape de colturile caroseriei, pentru o stabilitate si un raspuns al directiei imbunatatite.
Toate aceste elemente asigura un comportament rutier dinamic si sportiv, specific modelelor Jaguar.

CE ESTE FRANAREA CU RECUPERAREA ENERGIEI?

Motoarele electrice consuma energie pentru a asigura deplasarea vehiculului. Atunci cand miscarea nu mai este necesara, de exemplu, daca vehiculul incetineste, forta de franare poate fi gestionata pentru a inversa actiunea motorului si a genera electricitate. Electricitatea generata poate fi utilizata pentru incarcarea acumulatorului, marind autonomia vehiculului.

DE OBICEI VEHICULELE JAGUAR DISPUN DE MAI MULTE MODURI DE CONDUS. VEHICULELE ELECTRICE DISPUN DE FUNCTII SIMILARE?

Modelul I‑PACE dispune de 3 moduri de condus, care permit adaptarea automata a setarilor vehiculului, pentru a favoriza confortul, sportivitatea sau autonomia.

POT INSTALA UN CARLIG DE REMORCARE PE MODELUL I‑PACE?

Nu, modelul I‑PACE nu a fost proiectat pentru a permite tractarea unei remorci.

DE CE JAGUAR CONCUREAZA IN CURSELE DE FORMULA E?

Campionatul FIA de formula E ne asigura o platforma concreta pentru testarea si perfectionarea tehnologiilor de propulsie electrica a vehiculelor. Ca urmare a acestei experiente, generatia urmatoare de automobile electrice de serie va putea sa beneficieze de performantele sportive specifice Jaguar.

SIGURANTA
VEHICULELE ELECTRICE SUNT SIGURE?

Vehiculele electrice sunt realizate, proiectate, testate pentru a corespunde tuturor standardelor de siguranta actuale si viitoare.

Procedurile de testare a sigurantei aprobate, certificarea si aprobarea se asigura ca vehiculele electrice sunt sigure in caz de accident.

CE SE INTAMPLA DACA SUNT SURPRINS DE O INUNDATIE?

Modelul I‑PACE dispune de o adancime maxima de traversare a vadului de 500 mm si de sisteme de siguranta proiectate pentru a face fata inundatiilor.

POT UTILIZA UN VEHICUL ELECTRIC INTR-O SPALATORIE?

Da. Vehiculele electrice sunt proiectate si testate la aceleasi standarde ca vehiculele conventionale, cu motor termic.

VEHICULELE ELECTRICE POT FI INCARCATE PE TIMP DE PLOAIE?

Da. Clientii si calatorii nu sunt expusi niciunui risc de electrocutare.

INTRETINERE
VEHICULELE ELECTRICE SUNT DIFICIL DE INTRETINUT?

Comparativ cu un vehicul cu motor cu ardere interna, vehiculele electrice solicita mai putina intretinere, deoarece dispun de mai putine piese aflate in miscare. Cu alte cuvinte, numarul pieselor de uzura este mai mic.

BATERIA DISPUNE DE GARANTIE?

Da. Bateria modelului I - PACE are o garantie de 8 ani sau 160,000 km si poate fi solicitata in cazul in care capacitatea bateriei scade la mai putin de 70 % din valoarea initiala.

DACA EXISTA O DEFECTIUNE LA SISTEMUL ELECTRIC SAU DACA BATERIA ESTE DESCARCATA COMPLET, VEHICULUL ELECTRIC POATE FI TRACTAT?

Modelul I‑PACE poate fi tractat pe distante scurte si la viteze mici, daca este cazul.

DACA UN VEHICUL ELECTRIC ARE O PANA DE CAUCIUC, POATE FI RIDICAT LA FEL CA UN VEHICUL CONVENTIONAL?

Da. Structura modelului I‑PACE este proiectata pentru a fi la fel de rigida si de robusta ca aceea a unui model cu motor termic.

Nu gasiti raspunsul la o intrebare pe care o aveti despre vehiculele electrice? Intrebati un specialist Jaguar in vehicule electrice.

CONTACTATI UN SPECIALIST IN VEHICULE ELECTRICE
PERSONALIZARE

Identificati combinatia incitanta intre performantele, tehnologia si stilul Jaguar, potrivita pentru dvs.

CONFIGURATOR
TRIMITETI-MI INFORMATII

*WLTP (procedura de testare a vehiculelor usoare, armonizata la nivel mondial) este procesul nou, implementat din 2017 si care masoara consumul de combustibil, de energie, autonomia si emisiile vehiculelor vandute in Europa. Acesta este proiectat pentru a furniza valori mai apropiate de cele reale. Testeaza vehiculele dotate cu echipamente optionale si utilizeaza o procedura de testare si un stil de condus mai exigente. Valorile oficiale la testele UE sunt furnizate de producator, conform legislatiei UE. Pot fi utilizate numai in scop comparativ. Valorile reale si performantele vehiculului electric pot varia in functie de stilul de condus si de conditiile de deplasare. Anumite echipamente descrise pot fi optionale sau specifice diferitelor piete. Pentru disponibilitate si conditiile complete consultati site-ul jaguar.ro sau luati legatura cu dealer-ul local Jaguar. Anumite functii solicita existenta unei cartele SIM si a unui contract de date corespunzator, care solicita abonarea dupa termenul initial recomandat de dealer. Conectivitatea in reteaua mobila nu poate fi garantata in toate locatiile. Informatiile si imaginile privind tehnologia de pe aceasta pagina web, inclusiv ecranele sau secventele, pot fi modificate ca urmare a actualizarilor software, controlului versiunii sau pot suferi alte modificari vizuale/de sistem, in functie de optiunile selectate. Toate echipamentele vehiculului trebuie utilizate de soferi numai cand acest lucru se poate face in siguranta. Soferii trebuie sa se asigure ca detin in permanenta un control total asupra vehiculului.

COMPARATI VEHICULELE NOASTRE
Adaugati pana la trei modele de comparat.
PROGRAMATI UN TEST DRIVE
Programati un Test - Drive la cel mai apropiat Dealer.
DESCARCATI O BROSURA
Aflati toate informatiile descarcand brosura de produs
GASITI UN DEALER
Cautati un dealer Jaguar in apropiere