DIESEL EXHAUST FLUID (DEF)
EURO 6, MOTOARELE DIESEL SI REDUCEREA CATALITICA SELECTIVĂ: CE TREBUIE SA STITI

Va explicam ce inseamna pentru vehicule, soferi si mediul inconjurator standardul de poluare Euro 6.

CE ESTE LICHIDUL PENTRU TRATAREA GAZELOR DE ESAPAMENT DIESEL (DEF)?

DEF, cunoscut și ca AdBlue®, AUS 32 și ARLA 32, este un lichid non-toxic, incolor, inodor si non-inflamabil. Acesta se afla intr-un rezervor separat al vehiculului si este injectat in sistemul de esapament, pentru a curata gazele de esapament. Permite descompunerea oxizilor de azot (NOx) in vapori de apa si azot in stare gazoasa, care sunt substante inofensive.

URMARITI VIDEOCLIPUL
yt:wJAJ_gSByQY
CUM AFLU DACA NIVELUL DEF ESTE SCAZUT

Daca nivelul DEF este scazut, in centrul de mesaje apar o serie de notificari.

1. Primul mesaj precizeaza ca DEF este la un nivel la care este recomandata o completare

2. Al doilea mesaj este insotit de o pictograma de avertizare PORTOCALIE si va solicita sa alimentati cu DEF

3. Al treilea mesaj incepe o numaratoare inversa a distantei ramase pana la golirea rezervorului de DEF, dupa care motorul nu va mai porni

4. Mesajul final este insoti de o pictograma de avertizare ROSIE si este afisat in momentul in care motorul nu mai poate fi pornit, pana nu se va completa rezervorul cu lichid DEF.

GASITI UN DEALER

NOTA: daca nivelul DEF este scazut, se afiseaza un mesaj de notificare in centrul de mesaje. Alimentati cat mai curand posibil cu DEF. Pentru umplerea rezervorului de DEF poate fi contactat un retailer/service autorizat Jaguar. Daca este cazul, nivelul DEF poate fi completat din recipiente disponibile la un retailer/service autorizat Jaguar. Consumul mediu de DEF este de 1 litru la 800 km (500 mile). Cu toate acestea, consumul poate varia foarte mult, in functie de stilul de condus, vreme si starea drumului.

INTRETINEREA DEF

Este important ca vehiculul sa fie alimentat in permanenta cu DEF, deoarece legislația UE precizeaza ca motorul nu poate fi pornit daca rezervorul de DEF este gol. In centrul de mesaje al vehiculului apare din timp o avertizare privind nivelul scazut al DEF, pentru a avea timp suficient sa realimentati. De asemenea, retailerul/service-ul autorizat Jaguar va alimenta cu DEF in momentul reviziei periodice. Pentru informatii suplimentare, consultati Manualul de utilizare.

GASITI UN DEALER
CUM REUMPLETI REZERVORUL CU AdBlue<sup>TM</sup>
JAGUAR XE
URMARITI VIDEOCLIPUL
yt:Co0KZ2-P-tY
JAGUAR XF
URMARITI VIDEOCLIPUL
yt:Iw0LfNWqlWI
JAGUAR XJ
URMARITI VIDEOCLIPUL
yt:kGF-tVOet6I
JAGUAR F‑PACE
URMARITI VIDEOCLIPUL
yt:7TVPQ8jrXr0
AdBlue™

Contactati dealerul/reparatorul autorizat Jaguar cel mai apropiat pentru informatii legate de reumplerea rezervorului de AdBlue®

GASITI UN DEALER
ACCESATI INTREBARILE FRECVENTE
GENERALITATI
CAT DE DES TREBUIE SA ALIMENTEZ CU DEF?

Consumul de DEF poate varia foarte mult. Consumul mediu este de 1 litru la 800 km (500 mile), dar se poate chiar si dubla, in functie de stilul de condus, starea carosabilului si a vremii.

CE SE INTAMPLA DACA REZERVORUL DE DEF SE GOLESTE?

Dacă rezervorul de DEF al unui Jaguar se goleste, vehiculul nu va reporni dupa oprirea motorului - aceasta este o cerinta a standardului de poluare Euro 6. Pentru ca motorul sa porneasca, trebuie alimentat cu minim 3,6 litri de DEF.

CUM TREBUIE DEPOZITAT DEF?

Depozitati intotdeauna DEF in recipientul original si respectati recomandarile de depozitare si manipulare precizate de producator și mentionate pe recipient. DEF nu trebuie depozitat niciodata in vehicul.

INTRETINEREA
CUM VERIFIC NIVELUL DEF?

Distanta pana la urmatoarea alimentare cu DEF poate fi afisata in orice moment in centrul de mesaje al plansei de bord * .


Urmati acesti pasi simpli:

1. Cuplati contactul, dar nu porniti motorul (in habitaclu trebuie sa se afle o cheie inteligenta valida si pedala de frana nu trebuie sa fie apasata. Tineti apasat butonul de PORNIRE/OPRIRE motor, pana se aprind lampile de avertizare de pe plansa de bord)
2. Apasati butonul OK din cadrul comenzilor de pe volan, pentru a accesa meniul principal (La unele modele, apasati repetat OK pana cand se afiseaza Driver Assistance (asistenta sofer))
3. Utilizati butonul sageata in jos din cadrul comenzilor de pe volan, defilati in jos si evidentiati Vehicle Info (informatii vehicul)
4. Apasati butonul OK pentru a confirma selectia
5. Defilati in jos pentru a evidentia Diesel Exhaust Fluid (lichid de tratare a gazelor de esapament Diesel) (La unele modele acest lucru se afiseaza ca Next Service (revizia urmatoare))
6. Apasati butonul OK pentru a confirma selectia. Este afisata autonomia pentru lichidul de tratare a gazelor de esapament.


*Nu toate vehiculele permit afisarea informatiilor de mai sus. Pentru informatii suplimentare, contactati retailerul/service-ul autorizat.

POT ALIMENTA PERSONAL CU DEF?

Da, puteti achizitiona recipiente cu DEF de 1,89 l de la retailerul/service-ul autorizat Jaguar local, pentru a alimenta personal cu DEF. Aceste recipiente au fost proiectate special pentru o utilizare simpla si pentru a preveni aparitia scurgerilor. Nu recomandam alimentarea cu DEF dintr-un alt tip de recipient.

Nu alimentati cu alte lichide in afara de DEF sau cu DEF care nu respecta standardul DEF ISO22241-1 sau DIN 70070, deoarece acest lucru va compromite functionarea corespunzatoare a vehiculului.

Daca din greseala alimentati cu DEF in rezervorul de combustibil, NU porniti motorul si apelati imediat retailerul/service-ul autorizat Jaguar local.

Pompele de DEF pentru vehiculele comerciale de la statiile de alimentare cu combustibil nu trebuie utilizate niciodata, deoarece debitul acestora este prea mare si provoaca deteriorarea rezervorului de DEF al vehiculului.

Pentru instructiuni privind alimentarea cu DEF, consultati Manualul de utilizare

SIGURANTA
DEF ESTE PERICULOS?

Desi DEF nu este periculos, daca vine in contact cu o piesa a caroseriei sau daca este inghitit din greseala, consultati recomandarile de pe ambalaj si solicitati asistenta medicala. Daca DEF vine in contact cu suprafetele vopsite, stergeti si clatiti zona cu apa si sapun. Cu toate acestea, DEF poate pata tapiteria si imbracamintea - daca se varsa, DEF trebuie indepartat imediat cu apa rece si o carpa umeda.

Pentru informatii suplimentare despre DEF, contactati retailerul local Jaguar sau consultati Manualul de utilizare.

CE ESTE EURO 6?

Euro 6 este o directiva europeana al carei scop este reducerea impactului vehiculelor asupra mediului inconjurator, prin limitarea emisiilor de noxe ale acestora. Legislatia stabileste restrictii privind cantitatea de oxizi de azot (NOx) si de hidrocarburi in stare gazoasa pe kilometru, pe care le poate degaja in atmosfera un vehicul.

Conform reglementarilor noi Euro 6, vehiculele diesel si pe benzina sunt supuse unor restrictii diferite. Pentru vehiculele diesel, cantitatea admisa de emisii NOx a fost redusa la 80 mg/km (de la 180 mg/km), iar cea de hidrocarburi la 170 mg/km (de la 230 mg/km). Pentru vehiculele pe benzina, cantitatea admisa de emisii NOx ramane de 60 mg/km, iar cea de hidrocarburi ramane de 100 mg/km.

Alaturi de ceilalti producatori auto, Jaguar este obligat din punct de vedere legal sa respecte aceste reglementari noi, de la data urmatoare:

- Incepand cu data de 1 ianuarie 2015, toate modelele nou lansate trebuie sa respecte standardele Euro 6. Sunt incluse toate modelele noi de pe piata, de exemplu: Jaguar XE
- Vehiculele aflate deja la vanzare trebuie sa respecte standardele Euro 6 incepand cu data de 1 septembrie 2015, dar;
- Vehiculele individuale aflate deja la vanzare, fabricate si livrate de producator inainte de 1 iunie 2015, pot continua sa fie vandute pana la data de 1 septembrie 2016. Cu toate acestea, pentru aceste cazuri producatorul trebuie sa inainteze o solicitarea de derogare.

CE ESTE TEHNOLOGIA DE REDUCERE CATALITICA SELECTIVA (SCR)?

Tehnologia de reducere catalitica selectiva (SCR) echipeaza toate modelele diesel Jaguar, incepand cu anul model 2016. Aceasta permite Jaguar sa respecte standardul de poluare Euro 6, prin reducerea cu pana la 90% a nivelului de oxizi de azot (NOx) din gazele de esapament. Pe langa un catalizator de noua generatie, tehnologia SCR solicita utilizarea lichidului pentru tratarea gazelor de esapament Diesel (DEF).

GASITI UN DEALER

*Consumul de AdBlue® depinde de modul de condus, iar cifrele afisate au un rol informativ.
Calitatea si debitul lichidului DEF sunt monitorizate similar. Veti fi notificat daca sistemul detecteaza un nivel scazut al lichidului DEF sau o defectiune. Primul avertisment va acorda 850 km pentru a remedia problema. Vehiculul nu va reporni daca nu remediati problema in aceasta perioada.

IMBUNATATIREA EMISIILOR MOTOARELOR PE BENZINA SI DIESEL 2000 – 2014

Inovatiile tehnice au ajutat la scaderea emisiilor vehiculelor in ultimii 15 ani. Incepand cu 2000, limitele NOx pentru motoarele diesel au fost reduse cu 84% iar particulele cu 90%.

Tabelul de mai jos reflecta aceste scaderi:

Pentru mai multe informatii despre DEF va rugam sa contactati dealerul cel mai apropiat de Jaguar sau puteti consulta Manualul de folosinta. AdBlue® este o marca inregistrata a Verband der Automobilindustrie e. V. (VDA).

TERMENI SI CONDITII

*Contactati dealerul/reparatorul autorizat Jaguar cel mai apropiat pentru informatii legate de reumplerea rezervorului de AdBlue®

Nu gasiti ce cautati?
CONTACTATI-NE
GASITI UN DEALER
CONFIGURATOR
Pentru a configura un Jaguar perfect pentru dumneavoastra
MANUALE
Aici poti gasi informatii practice despre autovehiculele Jaguar, inclusiv manuale, ghiduri privind uleiul de motor si detalii despre intervalele de service.
GASITI UN DEALER
Cautati un dealer Jaguar in apropiere
ACCESORII
Personalizati-va masina Jaguar cu o gama variata de accesorii concepute special pentru modelul dumneavoastra.