80 DE ANI DE JAGUAR

80 DE ANI DE JAGUAR

EVOLUTIA DESIGNULUI:
80 DE ANI DE JAGUAR - PARTEA 3

Designul Jaguar a fost revigorat la inceputul mileniului. A evoluat pornind de la ultimele realizari, dar cu accent pe modernitate si lasand in urma designurile mai conservatoare, retrospective. A inceput sa adopte un look complet schimbat. In mare parte aceasta schimbare a fost initiata de Ian Callum, directorul de design Jaguar incepand din 1997. Urmatorii 20 de ani au insemnat un suflu nou in gama de modele Jaguar, prin transpunerea in prezent a inspiratiei si vitalitatii trecutului. 

„Daca ne gandim la orice model din istoria Jaguar, se remarca de toate celelalte automobile prin faptul ca dispune de o silueta mai incitanta. Cand vezi pe strada un Jaguar, acesta iti atrage privirea si te intorci sa te uiti dupa el. Asta trebuie sa faca un Jaguar. Asa ca acesta a fost punctul nostru de plecare.”

IAN CALLUM

Directorul de design Jaguar2006: O NOUA DIRECTIE DE DESIGN

 
XK din 2006 a fost primul model nou Jaguar al noului mileniu si primul proiectat cu Ian Callum la conducerea departamentului de design.

De la grila radiatorului si lampile spate inspirate de Jaguar E-type la caroseria autoportanta inovatoare, mostenirea trecutului este omniprezenta. Dar XK este un produs incontestabil al secolului 21. Inspira eleganta si sportivitate.


 

2007: DESCHIZATOR DE DRUMURI NOI

 
Jaguar XF a imbinat rafinamentul unei limuzine cu emotia unui model sportiv. Designul sau a spart tiparele, cu o silueta joasa, care exprima forta exploziva chiar si in stationare. Mark II a inventat segmentul limuzinelor sportive, iar XF a reprezentat un urmas demn al acestui design inovator.

Acesta a fost primul model proiectat de la zero sub conducerea lui Ian Callum. A inlocuit modelul S-type si a permis companiei sa intre in randul producatorilor de automobile ai secolului 21.
Noutatea designului a fost completata cu elemente ale trecutului, pentru a realiza un design atragator; sportivitatea generata de plafonul jos si centura usor inaltata a caroseriei se imbina perfect cu grila de radiator preluata de la modelul XJ initial.

Acest model a fost restilizat in 2015, iar evolutia sa continua. Mai lung, mai aerodinamic si mai elegant, dar cu aceeasi putere impresionata si aspect sportiv specific, modelul XF continua sa redefineasca designul, luxul, tehnologia si performantele in segmentul limuzinelor business. 

2010: REDEFINIREA LUXULUI

 
XJ a devenit un model consacrat in gama Jaguar, dar a reprezentat o demarcare clara de modelele recente. A fost un design care facea apel la aspectul incitant al modelelor anului 1968. Cu grila de radiator de mari dimensiuni si protuberanta de pe capota motorului, face trimitere la modelul XJ6. Callum considera toate acestea ca fiind o influenta vizuala din trecut, reinventata intr-un mod foarte modern.

Modelul XJ preia acelasi design incitant al anilor 1960, imbinat cu lux si tehnologie de ultima generatie. Acum la a zecea generatie, modelul anului 2016 continua sa redefineasca luxul. 

2012 & 2013: EVOLUTIA

 
Modelul F‑TYPE reprezinta chintesenta marcii Jaguar. Performantele sale extraordinare sunt dublate de elemente de design care leaga trecutul de viitorul Jaguar, cu o influenta clara de la modelul E‑type.

Noua interpretare a grilei de radiator indraznete demonstreaza aceasta legatura cu trecutul - diferita, dar in acelasi timp reflectand aceleasi valori ale ultimelor decade. Personalitatea modelului F‑TYPE este caracterizata de habitaclul amplasat in pozitie retrasa, priza de aer de pe capota motorului si aripile spate evazate. Este clar ca F‑TYPE este succesorul spiritual al modelului E‑type.

„Modelele Jaguar nu trebuie sa arate la fel, dar calitatile trebuie sa fie aceleasi. Puternic, impresionant si putin mai diferit fata de ceea ce se poate intalni in peisajul automobilistic actual” – Ian Callum, director de design Jaguar

Initial modelul F-TYPE a fost lansat in varianta cabrio. La fel ca la E-type, dupa un an a urmat modelul F‑TYPE coupé. Iar acum, F-TYPE 2016 stabileste noi standarde privind comportamentul rutier si performantele. 

2014: UN NOU MODEL

 

XE a redefinit conceptul limuzinei sportive si a schimbat fata Jaguar pentru totdeauna. Designul imbina aerodinamica extraordinara si forma incitanta, compacta si este realizat pornind de la structura moderna, realizata in mare parte din aluminiu.

Aceasta atentie acordata designului frumos si functional face din modelul XE unul axat pe nevoile soferului. Conceptia lui Malcom Sayer, conform careia forma trebuie sa urmeze functia, poate fi observata clar la modelul XE, un automobil extraordinar, cu performante pe masura.


 

2016: PRIMUL SUV PERFORMANT

 
F-PACE deschide un nou capitol in istoria designului Jaguar, fiind primul nostru SUV performant. Continuand traditia de redefinire a segmentelor, crearea modelului F-PACE este o un pas important, care demonstreaza ca Jaguar inoveaza in continuare in domeniul designului.

Designul modelului F-PACE il are la baza pe cel al lui F‑TYPE, cu un exterior rafinat, completat de un interior spatios. Obiectivul lui Ian Callum a fost sa proiecteze un Jaguar cu dimensiunile unui SUV, nu sa adapteze spiritul Jaguar la un format predefinit. Acest lucru a permis incorporarea de elemente de la F-TYPE in modelul F-PACE. Eleganta, spatiu si sportivitate – calitatile modelul F-PACE.